lördag 4 juli 2009

Saftig Tigerkaka

Kom fram till att receptet på de amerikanska pannkakorna är himmelska. Nu blir det frukost med systern och gissa vad vi ska göra?

Igår blev det bakning. Jag har nog aldrig varit så förtjust i sockerkaka men den här blev god och kompakt, inte lika luftig och torr som de oftast vill bli. Dels för att jag tog ut den efter 40 min och för att det finns en hel del smör i den.
  • 200 g smör
  • 2 ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl mjölk
  • 2 msk kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1-3 tsk citron
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform.
  3. Vispa sockret och smöret pösigt med en elvisp.
  4. Blanda i äggen ett och ett under omrörning.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det till smörblandningen tillsammans med mjölken.
  6. Blanda en tredjedel av smeten med kakaon.
  7. Blanda två tredjedelar av smeten med vaniljsockret samt citronen, efter smak.
  8. Lägg hälften av den ljusa smeten underst i formen, sen den mörka smeten och sist den ljusa igen. Dra med en gaffel genom smeten för att skapa mönster.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen c:a 40-45 minuter. Prova med en sticka så den är torr.

Inga kommentarer: